05-25-2022, 07:56 AM
Araç Lastik Seçimi Nasıl Yapılır? Doğru Lastik Seçmek Ne Demektir?
Güvenli ve konforlu bir sürüş gerçekleştirebilmeniz için araç lastiklerine büyük görev düşüyor. “Lastik değişimi” denildiğinde akla genellikle yol alınamayacak durumda olan, hasar görmüş, patlamış lastiklerin değişimi gelse de aslında lastikleri düzenli aralıklarla değiştirmeniz gerekiyor. “Araç Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmeli?” yazımızda bahsettiğimiz gibi lastikler üretim tarihlerinden itibaren maksimum 10 yıl kullanılabiliyor.
Eğer sürekli kullandığınız 5 yaşından büyük lastikleriniz varsa düzenli kontrol ve bakımlarını sağlamalı; daha sağlıklı bir seçenek olarak ise lastiklerinizi değiştirmelisiniz. Peki, söz konusu lastik değişimi olduğunda yeni oto lastik seçimi nasıl yapılır? Araç için lastik seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir? Haydi, bu doğrultuda lastikler ile ilgili bilmeniz gerekenleri sıralayalım.
Aracınıza Uygun Lastik Seçmediğinizde Ne Olur?
Araç lastik seçimi nasıl yapılır, uzun uzun anlatacağız; ama öncesinde aracınız için doğru lastiği seçmediğinizde yaşayabileceklerinizi belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Doğru oto lastiği seçilmediği takdirde şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz:
Yol tutuşu azalabilir ve bu durum güvenliğinizi tehdit edebilir.
Sürüş konforunuz azalabilir.
Yakıt tüketiminiz artabilir.
Mevsime ve yol şartlarına uygun seçilmeyen lastikler çabuk yıpranıp daha kısa sürede lastiklerinizi değiştirmenize neden olabileceği için hesapta olmayan maddi gider oluşturabilir.
Şimdi, doğru lastik seçmek için önerileri vermeye başlayalım.
1. Lastik Ebadını Öğrenerek İşe Başlayın
Aracınızın ideal bir lastik ölçüsü bulunuyor. Bu lastik ölçüsü, araç markasına ve modeline göre değişiklik gösterebiliyor. Bu sebeple doğru lastik seçimi için lastik ebatlarını bilmeniz gerekiyor.
Hiç merak etmeyin; lastik ölçüsünü bulmak düşünüldüğü kadar zor bir şey değil! Bu bilgiyi edinmek için lastik ebatları nerede yazar, bilmek yeterli. Bunun için yapmanız gereken sadece lastik yanakları olarak adlandırılan yan bölüme bakmak. Burada gerekli bilgiyi görebilirsiniz.
Karşılaşacağınız ve lastiğiniz hakkında bilgi veren ifade şuna benzer bir şey olacak: 195 / 55 R 16 87V. Peki, bu bilgiler ne anlama geliyor? Bu örnek üzerinden açıklayalım.
195: Lastiğin tabanının (zemine temas eden bölümünün) genişliğidir.
55: Yanak yüksekliği ölçüsüdür. Bu aslında yüzdesel bir ifadedir. Lastiğin taban genişliği ile yanak yüksekliğinin yüzeysel oranını verir.
16: Lastiğin jant çapını, inç cinsinden belirtir.
87V: Araç tam doluyken lastiğin maksimum taşıma kapasitesini belirtir.
Eğer yanaklardan bu bilgiye ulaşamıyorsanız bu durumda aracınızın markasını, modelini ve üretim yılını satış ekibiyle paylaşarak da aracınıza uygun lastiği bulabilirsiniz. Tabii orijinal lastik almanız gerektiğinin de altını çizmek isteriz.
2. Araç Sınıfı ve Kullanım Amacı Doğrultusunda Seçim Yapın
Aracınızı yük taşımak için mi kullanıyorsunuz, yoksa bir binek araca mı sahipsiniz? Aracınızı uzun yolda mı kullanıyorsunuz, yoksa şehir içinde mi? Aracınızı kullandığınız yollar asfalt mı, yoksa toprak yollarda da sık sık sürüş yapmak durumunda kalıyor musunuz?
Bunun gibi sorular, seçeceğiniz lastik konusunda size yol gösterir. Örneğin asfalt yollarda yumuşak hamurlu lastikleri tercih edebilrsiniz, ama arazi şartlarında sürüş yaptığınız bir aracınız varsa bu durumda sert lastikleri seçmelisiniz. Kullanım koşullarınızı göz önünde bulundurmalı, bu doğrultuda lastiğin yük değerini ve hız endeksini öğrenmelisiniz. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi satış danışmanlarından alabilirsiniz.
3. Mevsime Uygun Bir Lastik Aldığınıza Emin Olun
Lastik alırken göz önünde bulundurulması gereken noktalardan biri de mevsim koşulları doğrultusunda seçim yapmak. Mevsime uygun lastikler seçerek yol tutuşunun ideal düzeyde olmasını sağlayabilir, aracınızın zorlanmasını önleyebilir, hatta yakıt tasarrufu bile yapabilirsiniz.
1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiklerine geçilmesi önerilse de sıcaklığın genel olarak +7 derecenin altında olduğu bir yerde yaşıyorsanız bu durumda daha erken tarihlerde de kış lastiğinizi takabilirsiniz.
4. Yakıtı Verimli Kullanmanıza Yardımcı Olacak Lastikler Tercih Edin
Aracınız için doğru lastik seçtiğiniz takdirde lastiklerin, araçların tükettiği yakıtı azaltabileceklerini belirtmiştik. Fakat bunun yanı sıra lastiğin bu konuda ne kadar başarılı olduğu da önemli. AB Lastik Etiketleme Sistemi sayesinde yakıt verimliliği, ıslak zeminde yol tutuşu ve lastiğin dış dönüş gürültüsü hakkında bilgi alabilirsiniz.
Yakıt verimliliği ve ıslak zeminde yol tutuşu A’dan G’ye kadar olan harflerle belirtilir. A en verimli sınıfken G ise verimliliği en düşük sınıftır. Dolayısıyla A ve B sınıfı lastikler tercih ederek yakıt tüketimini azaltan, yol tutuşu başarılı ürünler kullanabilirsiniz.
Kasko Sigortası ile Aracınızı Garanti Altına Almayı Unutmayın
Aracınıza uygun lastik seçimi güvenliğiniz açısından son derece önemli olsa da yollardayken güvenliğinizi sağlamak için bundan daha fazlasını yapmanız gerekir! Trafikte karşılaşabileceğiniz tatsız sürprizlerin bazılarını öngörebilirken bazıları aklınıza bile gelmeyebilir! Kasko Sigortası ise sunduğu teminatlarla size karşılaşabileceğiniz durumlara karşı maddi bir güvence sunar. Üstelik Kasko Sigortası’nın yol yardımı hizmetleri sayesinde lastik değişimi gibi size konfor sağlayacak hizmetleri de almanız mümkün!
Aracına lastik alma konusunda kararsız olanlar, hangi lastiği alması gerektiğini bilmeyenler için, dikkat edilmesi gerekenleri yazımızda derledik.
Lastiğinizi alırken dikkat etmeniz gereken 5 önemli kural
1-Aracınızın modelini, üretim yılını mutlaka bilmelisiniz
Her aracın taktığı lastik ebadı farklıdır. Bu ebatlar aracın modeli, yılına göre de değişkenlik göstermektedir. Aracın motor gücü, beygiri değiştiğinde bile aracın lastik ebadı farklılık gösterebilir. Aracınızın yılından emin olmadığınız sürece de, lastik almak için danıştığınız kişiler sizi doğru yönlendiremeyeceklerdir. Bu gibi durumlarda, en güvenilir bilgi araç ruhsatınızda bulunmaktadır. Ruhsatınıza bakarak, aracınızın modelini ve yaşını kolayca öğrenebilirsiniz.
Ruhsat Örneği; 2014 Model Nissan Qasqai 1.6 Model gibi…
2-Aracınıza takılması gereken lastik ebadını bilmelisiniz
Aracınıza lastik almak için bir araştırma içerisindeyseniz, aracınızın mutlaka lastik ebadını biliyor olmanız gerekir. Lastik ebadını bilmeden yapacağınız her araştırma, zaman kaybı olacaktır. Fiyat almak için danışacağınız lastikçiler, öncelikle size aracınızın lastiğini ya da marka, modelini soracaktır. Almanız gereken lastiğin ebat bilgilerini, aracınızda takılı olan lastiklerin yanak kısmına bakarak öğrenebilirsiniz. Göreceğiniz “205 55 R16”, “225 45 R17” gibi şeklindeki büyük rakamlar lastiğinizin ebadıdır. Lastik ebadı dediğiniz bilgi, aslında lastiklerinizin kimliğidir. Çünkü her aracın takması gereken orijinal lastik ölçüleri bulunmaktadır. Yanlış ebat taktığınızda, aracınıza zarar verebilirsiniz. Aracınızda takılı olan lastiklere baktınız ancak lastik yazıları zamanla aşınmış, silinmiş olabilir. O zaman yapmanız gereken en doğru hamle; aracınızın sol kapı kenarına bakmaktır. Bu bilgi bazı araçlarda benzin depo kapağında da olabilir. Hatta bu alanlarda aracınıza olabilecek muadil ebatlar da varsa, o ebatları da buradan görebilirsiniz. Baktınız göremediniz, aracınızın kitapçığında da bu bilgi sizlere sunulmaktadır. Sahip olduğunuz araç ikinci el ise lastiklerini değiştirmeyi düşünüyorsanız, üzerinde takılı olan lastik yanlış ölçüde olabilir, bu da sık duyduğumuz konulardandır. Bu nedenle en güvenilir yer sol kapı veya benzin depo kapağıdır.
Günümüzde artık araçların ön ve arka lastikleri farklı ölçülerde üretilebiliyor. Bazı araçlarda arka lastikler daha geniş olabiliyor, sebebiyse yüksek hıza ulaşıldığında araç savrulmasın diyedir. Bu nedenle aracınızın ön ve arka lastik ebatlarını ayrı ayrı kontrol etmelisiniz.
3-Lastikleriniz RFT olmalı mı olmamalı mı?
Genelde RFT kısaltmasıyla karşımıza çıkan Run Flat özelliğine sahip lastiklerdir. Halk arasında “patlamaz lastik” olarak da kullanılır. Patlamaz lastiklere aslında patlasa da giden lastik demek daha doğru olacaktır. Lastiğiniz yolda yarıldı, yaklaşık 80 km’ye kadar yol almanızı sağlıyor. Sizleri en yakın lastik servislerine kadar güvenle götüreceklerdir. Yolda kaldığınızda veya kötü mevsim koşullarında yedek lastiği sökme, takma işlemleriyle uğraşmanıza gerek kalmaz. Bu bilgiler lastiklerin yanak kısmında Run Flat şeklinde yazmaktadır. Kısaltmalar ise lastik markasına göre değişkenlik gösterebilir. Pirelli’de RFT, Michelin’de ZP, Continental’de SSR, Hankook’da HRS, Goodyear’da ROF işaretlemesi olarak da görebilirsiniz. Aynı şekilde lastik ebatlarına bakabildiğimiz gibi aracınızın Run Flat teknolojisini destekleyip, desteklemediğini sol kapı ve benzin depo kapağına bakarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca sıfır araçların bagajında mini stepne (yedek lastik) yoksa lastikleriniz RFT diye, düşünebilirsiniz.
4-Mevsimine Göre Lastik Seçimi
Yaz mı, kış mı, dört mevsim mi lastik alacaksınız? Türkiye çok büyük coğrafya olduğu için iklim koşulları bölge bölge değişiklik gösterebiliyor. Akdeniz bölgemizde kış mevsimi tam yaşanmadığı için bu bölgelerde yaz ve dört mevsim lastik kullanımı avantajlı olacaktır. Ancak Marmara, Karadeniz bölgelerimiz çok yağış aldığı için bu bölgelerde kış ve dört mevsim kullanılmalıdır. Tabii kış lastiği kullanırken, yaz aylarında 7 derecenin üzerinde sıcaklıklar başladığında, her türlü yaz lastiğine geçiş yapılmalıdır. Çünkü yazın sıcaklayan zemin kış lastiklerinizin erimesine, çabuk deforme olmasa sebebiyet verir. Lastiğinizin ömrünü kısaltmamak için mutlaka zemin koşullarını göz önünde bulundurmalısınız. Aracınızın modeli, çekiş gücü ne olursa olsun güvenliğinizi sağlayan dört adet lastiğidir. Lastiklerinizi satın alırken 4 adet satın almalısınız. Bizlere müşterilerimizden en çok gelen sorulardan biri; “Aracım 4x4 zaten çok iyi çekiş gücü var, benim bir daha kış lastiği almam gerekir mi?”, lastikleriniz doğrudan aracınızın konforuna, performansına etki eder ve üretilen her lastik ayrı teknolojilere sahiptir. Kışın taktığınız lastik ile yazın taktığınız lastik bir olmaz. Diş derinliklerine bile baktığınızda, kış lastiklerini yaz lastiklerinden göz ile ayırt edebilirsiniz. 4 mevsim lastik alırken ise dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, lastiğin Tam 4 Mevsim Lastiği olmasıdır. Aynı kış lastiklerinde olduğu gibi, lastiklerin yanak kısımlarında M+S ve kar tanesi işareti yer almalıdır. Lastik alırken şunu lütfen unutmayın, lastiklerinize ayıracağınız maliyetler yüksek gibi gelebilir ancak alacağınız lastiği uygun şekilde kullandığınız taktirde lastikleriniz sizlere 3-4 sene rahatlıkla götürecektir. Ayrıca bir de kış lastiği taktığınız zamanlar da yaz lastiklerinizi işinde uzman Lastik Oteli Hizmeti veren yerlere emanet ederseniz, lastiklerinizi uzun zaman aralıklarında kullanabilirsiniz. Lastikler aracın en önemli güvenlik unsurudur, içinde ailemizi, canımızı taşıyoruz, alınması gereken her tedbir mutlaka alınmalıdır. Ve önemsizleştirdiğimizde, başka insanların canına kast edeceğimizi unutmamalıyız.
5-Lastiklerinizi almadan önce işinde uzman Lastik Bayilerine danışınız
Lastiklerinizi alırken çok fazla araştırma yaptınız, tavsiyeler aldınız, yazılar okudunuz. Çok çeşit ile karşılaştınız, fiyat aralığı da sizi tedirgin ediyor. Çünkü lastikler pahalı malzemeler, araştırmadan hemen alınabilecek ürünler değil. Araç üzerine takılıp sürülen lastiğin iadesi de olmamaktadır. Hatalı lastik alırsanız bir daha almak size ayrı külfet olacaktır. Bu nedenle doğru bir seçim yapmalısınız.
Lastik sektörü her gün gelişen, her gün yeni modeller ile piyasayı genişleten bir yapıda. Artık lastik servisleri dışında alışveriş yapabileceğiniz lastik e-ticaret siteleri de günden güne artmakta.
Güvenli ve konforlu bir sürüş gerçekleştirebilmeniz için araç lastiklerine büyük görev düşüyor. “Lastik değişimi” denildiğinde akla genellikle yol alınamayacak durumda olan, hasar görmüş, patlamış lastiklerin değişimi gelse de aslında lastikleri düzenli aralıklarla değiştirmeniz gerekiyor. “Araç Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmeli?” yazımızda bahsettiğimiz gibi lastikler üretim tarihlerinden itibaren maksimum 10 yıl kullanılabiliyor.
Eğer sürekli kullandığınız 5 yaşından büyük lastikleriniz varsa düzenli kontrol ve bakımlarını sağlamalı; daha sağlıklı bir seçenek olarak ise lastiklerinizi değiştirmelisiniz. Peki, söz konusu lastik değişimi olduğunda yeni oto lastik seçimi nasıl yapılır? Araç için lastik seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir? Haydi, bu doğrultuda lastikler ile ilgili bilmeniz gerekenleri sıralayalım.
Aracınıza Uygun Lastik Seçmediğinizde Ne Olur?
Araç lastik seçimi nasıl yapılır, uzun uzun anlatacağız; ama öncesinde aracınız için doğru lastiği seçmediğinizde yaşayabileceklerinizi belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Doğru oto lastiği seçilmediği takdirde şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz:
Yol tutuşu azalabilir ve bu durum güvenliğinizi tehdit edebilir.
Sürüş konforunuz azalabilir.
Yakıt tüketiminiz artabilir.
Mevsime ve yol şartlarına uygun seçilmeyen lastikler çabuk yıpranıp daha kısa sürede lastiklerinizi değiştirmenize neden olabileceği için hesapta olmayan maddi gider oluşturabilir.
Şimdi, doğru lastik seçmek için önerileri vermeye başlayalım.
1. Lastik Ebadını Öğrenerek İşe Başlayın
Aracınızın ideal bir lastik ölçüsü bulunuyor. Bu lastik ölçüsü, araç markasına ve modeline göre değişiklik gösterebiliyor. Bu sebeple doğru lastik seçimi için lastik ebatlarını bilmeniz gerekiyor.
Hiç merak etmeyin; lastik ölçüsünü bulmak düşünüldüğü kadar zor bir şey değil! Bu bilgiyi edinmek için lastik ebatları nerede yazar, bilmek yeterli. Bunun için yapmanız gereken sadece lastik yanakları olarak adlandırılan yan bölüme bakmak. Burada gerekli bilgiyi görebilirsiniz.
Karşılaşacağınız ve lastiğiniz hakkında bilgi veren ifade şuna benzer bir şey olacak: 195 / 55 R 16 87V. Peki, bu bilgiler ne anlama geliyor? Bu örnek üzerinden açıklayalım.
195: Lastiğin tabanının (zemine temas eden bölümünün) genişliğidir.
55: Yanak yüksekliği ölçüsüdür. Bu aslında yüzdesel bir ifadedir. Lastiğin taban genişliği ile yanak yüksekliğinin yüzeysel oranını verir.
16: Lastiğin jant çapını, inç cinsinden belirtir.
87V: Araç tam doluyken lastiğin maksimum taşıma kapasitesini belirtir.
Eğer yanaklardan bu bilgiye ulaşamıyorsanız bu durumda aracınızın markasını, modelini ve üretim yılını satış ekibiyle paylaşarak da aracınıza uygun lastiği bulabilirsiniz. Tabii orijinal lastik almanız gerektiğinin de altını çizmek isteriz.
2. Araç Sınıfı ve Kullanım Amacı Doğrultusunda Seçim Yapın
Aracınızı yük taşımak için mi kullanıyorsunuz, yoksa bir binek araca mı sahipsiniz? Aracınızı uzun yolda mı kullanıyorsunuz, yoksa şehir içinde mi? Aracınızı kullandığınız yollar asfalt mı, yoksa toprak yollarda da sık sık sürüş yapmak durumunda kalıyor musunuz?
Bunun gibi sorular, seçeceğiniz lastik konusunda size yol gösterir. Örneğin asfalt yollarda yumuşak hamurlu lastikleri tercih edebilrsiniz, ama arazi şartlarında sürüş yaptığınız bir aracınız varsa bu durumda sert lastikleri seçmelisiniz. Kullanım koşullarınızı göz önünde bulundurmalı, bu doğrultuda lastiğin yük değerini ve hız endeksini öğrenmelisiniz. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi satış danışmanlarından alabilirsiniz.
3. Mevsime Uygun Bir Lastik Aldığınıza Emin Olun
Lastik alırken göz önünde bulundurulması gereken noktalardan biri de mevsim koşulları doğrultusunda seçim yapmak. Mevsime uygun lastikler seçerek yol tutuşunun ideal düzeyde olmasını sağlayabilir, aracınızın zorlanmasını önleyebilir, hatta yakıt tasarrufu bile yapabilirsiniz.
1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiklerine geçilmesi önerilse de sıcaklığın genel olarak +7 derecenin altında olduğu bir yerde yaşıyorsanız bu durumda daha erken tarihlerde de kış lastiğinizi takabilirsiniz.
4. Yakıtı Verimli Kullanmanıza Yardımcı Olacak Lastikler Tercih Edin
Aracınız için doğru lastik seçtiğiniz takdirde lastiklerin, araçların tükettiği yakıtı azaltabileceklerini belirtmiştik. Fakat bunun yanı sıra lastiğin bu konuda ne kadar başarılı olduğu da önemli. AB Lastik Etiketleme Sistemi sayesinde yakıt verimliliği, ıslak zeminde yol tutuşu ve lastiğin dış dönüş gürültüsü hakkında bilgi alabilirsiniz.
Yakıt verimliliği ve ıslak zeminde yol tutuşu A’dan G’ye kadar olan harflerle belirtilir. A en verimli sınıfken G ise verimliliği en düşük sınıftır. Dolayısıyla A ve B sınıfı lastikler tercih ederek yakıt tüketimini azaltan, yol tutuşu başarılı ürünler kullanabilirsiniz.
Kasko Sigortası ile Aracınızı Garanti Altına Almayı Unutmayın
Aracınıza uygun lastik seçimi güvenliğiniz açısından son derece önemli olsa da yollardayken güvenliğinizi sağlamak için bundan daha fazlasını yapmanız gerekir! Trafikte karşılaşabileceğiniz tatsız sürprizlerin bazılarını öngörebilirken bazıları aklınıza bile gelmeyebilir! Kasko Sigortası ise sunduğu teminatlarla size karşılaşabileceğiniz durumlara karşı maddi bir güvence sunar. Üstelik Kasko Sigortası’nın yol yardımı hizmetleri sayesinde lastik değişimi gibi size konfor sağlayacak hizmetleri de almanız mümkün!
Aracına lastik alma konusunda kararsız olanlar, hangi lastiği alması gerektiğini bilmeyenler için, dikkat edilmesi gerekenleri yazımızda derledik.
Lastiğinizi alırken dikkat etmeniz gereken 5 önemli kural
1-Aracınızın modelini, üretim yılını mutlaka bilmelisiniz
Her aracın taktığı lastik ebadı farklıdır. Bu ebatlar aracın modeli, yılına göre de değişkenlik göstermektedir. Aracın motor gücü, beygiri değiştiğinde bile aracın lastik ebadı farklılık gösterebilir. Aracınızın yılından emin olmadığınız sürece de, lastik almak için danıştığınız kişiler sizi doğru yönlendiremeyeceklerdir. Bu gibi durumlarda, en güvenilir bilgi araç ruhsatınızda bulunmaktadır. Ruhsatınıza bakarak, aracınızın modelini ve yaşını kolayca öğrenebilirsiniz.
Ruhsat Örneği; 2014 Model Nissan Qasqai 1.6 Model gibi…
2-Aracınıza takılması gereken lastik ebadını bilmelisiniz
Aracınıza lastik almak için bir araştırma içerisindeyseniz, aracınızın mutlaka lastik ebadını biliyor olmanız gerekir. Lastik ebadını bilmeden yapacağınız her araştırma, zaman kaybı olacaktır. Fiyat almak için danışacağınız lastikçiler, öncelikle size aracınızın lastiğini ya da marka, modelini soracaktır. Almanız gereken lastiğin ebat bilgilerini, aracınızda takılı olan lastiklerin yanak kısmına bakarak öğrenebilirsiniz. Göreceğiniz “205 55 R16”, “225 45 R17” gibi şeklindeki büyük rakamlar lastiğinizin ebadıdır. Lastik ebadı dediğiniz bilgi, aslında lastiklerinizin kimliğidir. Çünkü her aracın takması gereken orijinal lastik ölçüleri bulunmaktadır. Yanlış ebat taktığınızda, aracınıza zarar verebilirsiniz. Aracınızda takılı olan lastiklere baktınız ancak lastik yazıları zamanla aşınmış, silinmiş olabilir. O zaman yapmanız gereken en doğru hamle; aracınızın sol kapı kenarına bakmaktır. Bu bilgi bazı araçlarda benzin depo kapağında da olabilir. Hatta bu alanlarda aracınıza olabilecek muadil ebatlar da varsa, o ebatları da buradan görebilirsiniz. Baktınız göremediniz, aracınızın kitapçığında da bu bilgi sizlere sunulmaktadır. Sahip olduğunuz araç ikinci el ise lastiklerini değiştirmeyi düşünüyorsanız, üzerinde takılı olan lastik yanlış ölçüde olabilir, bu da sık duyduğumuz konulardandır. Bu nedenle en güvenilir yer sol kapı veya benzin depo kapağıdır.
Günümüzde artık araçların ön ve arka lastikleri farklı ölçülerde üretilebiliyor. Bazı araçlarda arka lastikler daha geniş olabiliyor, sebebiyse yüksek hıza ulaşıldığında araç savrulmasın diyedir. Bu nedenle aracınızın ön ve arka lastik ebatlarını ayrı ayrı kontrol etmelisiniz.
3-Lastikleriniz RFT olmalı mı olmamalı mı?
Genelde RFT kısaltmasıyla karşımıza çıkan Run Flat özelliğine sahip lastiklerdir. Halk arasında “patlamaz lastik” olarak da kullanılır. Patlamaz lastiklere aslında patlasa da giden lastik demek daha doğru olacaktır. Lastiğiniz yolda yarıldı, yaklaşık 80 km’ye kadar yol almanızı sağlıyor. Sizleri en yakın lastik servislerine kadar güvenle götüreceklerdir. Yolda kaldığınızda veya kötü mevsim koşullarında yedek lastiği sökme, takma işlemleriyle uğraşmanıza gerek kalmaz. Bu bilgiler lastiklerin yanak kısmında Run Flat şeklinde yazmaktadır. Kısaltmalar ise lastik markasına göre değişkenlik gösterebilir. Pirelli’de RFT, Michelin’de ZP, Continental’de SSR, Hankook’da HRS, Goodyear’da ROF işaretlemesi olarak da görebilirsiniz. Aynı şekilde lastik ebatlarına bakabildiğimiz gibi aracınızın Run Flat teknolojisini destekleyip, desteklemediğini sol kapı ve benzin depo kapağına bakarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca sıfır araçların bagajında mini stepne (yedek lastik) yoksa lastikleriniz RFT diye, düşünebilirsiniz.
4-Mevsimine Göre Lastik Seçimi
Yaz mı, kış mı, dört mevsim mi lastik alacaksınız? Türkiye çok büyük coğrafya olduğu için iklim koşulları bölge bölge değişiklik gösterebiliyor. Akdeniz bölgemizde kış mevsimi tam yaşanmadığı için bu bölgelerde yaz ve dört mevsim lastik kullanımı avantajlı olacaktır. Ancak Marmara, Karadeniz bölgelerimiz çok yağış aldığı için bu bölgelerde kış ve dört mevsim kullanılmalıdır. Tabii kış lastiği kullanırken, yaz aylarında 7 derecenin üzerinde sıcaklıklar başladığında, her türlü yaz lastiğine geçiş yapılmalıdır. Çünkü yazın sıcaklayan zemin kış lastiklerinizin erimesine, çabuk deforme olmasa sebebiyet verir. Lastiğinizin ömrünü kısaltmamak için mutlaka zemin koşullarını göz önünde bulundurmalısınız. Aracınızın modeli, çekiş gücü ne olursa olsun güvenliğinizi sağlayan dört adet lastiğidir. Lastiklerinizi satın alırken 4 adet satın almalısınız. Bizlere müşterilerimizden en çok gelen sorulardan biri; “Aracım 4x4 zaten çok iyi çekiş gücü var, benim bir daha kış lastiği almam gerekir mi?”, lastikleriniz doğrudan aracınızın konforuna, performansına etki eder ve üretilen her lastik ayrı teknolojilere sahiptir. Kışın taktığınız lastik ile yazın taktığınız lastik bir olmaz. Diş derinliklerine bile baktığınızda, kış lastiklerini yaz lastiklerinden göz ile ayırt edebilirsiniz. 4 mevsim lastik alırken ise dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, lastiğin Tam 4 Mevsim Lastiği olmasıdır. Aynı kış lastiklerinde olduğu gibi, lastiklerin yanak kısımlarında M+S ve kar tanesi işareti yer almalıdır. Lastik alırken şunu lütfen unutmayın, lastiklerinize ayıracağınız maliyetler yüksek gibi gelebilir ancak alacağınız lastiği uygun şekilde kullandığınız taktirde lastikleriniz sizlere 3-4 sene rahatlıkla götürecektir. Ayrıca bir de kış lastiği taktığınız zamanlar da yaz lastiklerinizi işinde uzman Lastik Oteli Hizmeti veren yerlere emanet ederseniz, lastiklerinizi uzun zaman aralıklarında kullanabilirsiniz. Lastikler aracın en önemli güvenlik unsurudur, içinde ailemizi, canımızı taşıyoruz, alınması gereken her tedbir mutlaka alınmalıdır. Ve önemsizleştirdiğimizde, başka insanların canına kast edeceğimizi unutmamalıyız.
5-Lastiklerinizi almadan önce işinde uzman Lastik Bayilerine danışınız
Lastiklerinizi alırken çok fazla araştırma yaptınız, tavsiyeler aldınız, yazılar okudunuz. Çok çeşit ile karşılaştınız, fiyat aralığı da sizi tedirgin ediyor. Çünkü lastikler pahalı malzemeler, araştırmadan hemen alınabilecek ürünler değil. Araç üzerine takılıp sürülen lastiğin iadesi de olmamaktadır. Hatalı lastik alırsanız bir daha almak size ayrı külfet olacaktır. Bu nedenle doğru bir seçim yapmalısınız.
Lastik sektörü her gün gelişen, her gün yeni modeller ile piyasayı genişleten bir yapıda. Artık lastik servisleri dışında alışveriş yapabileceğiniz lastik e-ticaret siteleri de günden güne artmakta.
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca