Thread Rating:
  • 62 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
islamda Kaylule Öğle Uykusu Faydalıdır
#2
Öğle Uykusu Ömre Ömür Katıyor

Öğle uykusu vücuda ne gibi yararlar sağlar?

Öğle uykusu fizyolojik bir olaydır. Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
İnsan vücudu en çok hangi saat dilimlerinde uyku ihtiyacı duyar ?

Gün içerisinde iki kez vücut ısısı düşmektedir. Birisi sabaha karşı 03.00 sıralarında, diğeri ise öğleden sonra 14.00- 15.00 saatleri arasındadır. İnsanların öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu rehavet dönemi, aslında vücudun uykuya en meyilli olduğu saat dilimidir. Bu saat aralıkları uykunun en kaliteli olduğu zamandır. Kaliteli uyku, insan vücuduna uzun süre uyumaktan çok daha faydalıdır.
Genetik faktörlerin uyku üzerinde etkisi var mıdır ?

Genetik faktörlerin uyku üzerinde çok büyük etkisi vardır. Kimi insan 13-14 saat uyusa da uykusunu alamaz, kimi ise 4- 5 saatlik bir uykuyla günü zinde geçirebilir. Aynı şekilde uykuya dalma ve uyanma saatleri de genetik faktörlerden etkilenmektedir. Bazıları geç saatte yatıp geç kalkmayı, bazıları da erken yatıp erken kalkmayı sever.

En çok kimlerin öğle uykusuna ihtiyacı vardır ?

İmkanı olan herkesin öğle uykusuna yatması vücudu açısından faydalıdır. Ancak özellikle çocukların öğle saatlerinde mutlaka uyumaları gerekmektedir. Çocukluk çağında öğle saatlerinde alınan kaliteli uyku, beyin ve vücut gelişimi için çok önemlidir. Burnu tıkalı olan çocuklar uykularını tam olarak alamadıkları için, vücutları kavruk kalabilir. Bu cümlelerden de ortaya çıkabileceği gibi uyku büyüme açısından çok önemlidir.
Öğle uykusunun süresi ne kadar olmalıdır ?

Çocukların yaklaşık 1-2 saat öğle uykusuna ihtiyaçları vardır. Erişkinler içinse 15-20 dakika yeterlidir. Ancak bazı insanlar geceleri dahi uyuyamamaktadır. Bu tip insanlara öğle uykusu kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü gündüz saatlerinde kısa bir süre dahi uyusalar, gece uyumaları çok zorlaşır.
Birçok sıcak ülkede uygulanan “ Siesta”nın önemi nedir ?

Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde saat 14.00- 16.00 arasında ‘siesta’ uygulaması yapılmaktadır. Siesta, sıcak ülkeler için çok doğru bir uygulamadır. Öğle saatlerinde kişilerin yaşadığı yorgunluğu engellemek için, kısa süre de olsa uykuya ihtiyaçları vardır. İnsanlar, uyuşuk bir şekilde çalışacaklarına, uykularını almış dinç bir şekilde çalışmaları çok daha verimli olacaktır.



"Öğleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylule yapmazlar." (Müslim)

1. UYKU İLE İLGİLİ HORMONLAR

Öncelikle vücudumuzun zinde kalmasını sağlayan bazı hormonlar vardır ve bu hormonların dengelerinin belli saatleri vardır. Mesela vücudumuzu zinde tutan kortizol hormonunun kanda en yüksek olduğu seviye sabahleyindir. Bu seviye gün boyu giderek düşer ve gece saat 23:00'te en düşük seviyeye ulaşır. Bir diğer hormon melatonin ise büyüme ve vücut sağlığını koruyucusudur. Onun da en yüksek olduğu saatleri 21:00-03:00 arasıdır.

2. UYKU SAATLERİ VE HASTALIKLAR

Saat 22:00'de tansiyon ve kalp atım sayıları düşer, saat 04:00'ten sonra tansiyon ve kalp atışlarında yükselme başlar. 15:00 ve 18:00 saatleri arasında da en üst seviyeye ulaşır. Dolayısıyla tansiyon ve kalp atımının yüksek olduğu ve hücrelerin en üst derecede çalıştığı ikindi vaktinde uyunmamalıdır. Aksi takdirde yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığına davetiye çıkarılmış olur. Aynı zamanda bu saatler kerahat vakitleridir ve dinen de uyku uygun değildir.

3. BİR İNSAN 3,5 SAAT UYUYARAK 8 SAAT UYUMUŞ GİBİ VERİM ALABİLİR
ÖNE ÇIKAN VİDEO


Akşam 22:00 ile 02:00 arasındaki uyku % 200 verimlidir. Yani bu saatler arasında 3 saat uyunduğunda 6 saat uyunmuş gibi olunur. Gündüz ise 10:00 ile 13:00 arasındaki yani kuşluk vaktindeki uyku %400 verimlidir. Bu saatler arasında yarım saatlik uyku 2 saatlik uykuya karşılık gelir. Dolayısıyla gece 3 saat gündüzde 0,5(yarım) saat uyuyan bir kimse zahiren 3,5 saat uyumuş görünür. Gerçekte ise 8 saat uyumuş gibidir. Hiçbir uykusuzluk da hissetmez.

Birde ikindiden ve gece 03.00'ten sonraki uykuların %50 verimli olur. Yani gece 03:00'te yatan bir kişi gündüz 15:00 te uyansa 12 saat uyur fakat kendini 6 saat uyumuş gibi hisseder.

4. PEYGAMBERİMİZİN (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM) UYKU DÜZENİ

Tüm bu bilimsel bilgilere baktığımızda, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in uyku düzeninin ne kadar bilimsel bazlı olduğunu göreceğiz. Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış. Yani yarım saat, 1 saatlik dinlenme, uyku.

Verdiğimiz bilgilere bakılınca, Peygamberimizin uyku saatleri bilimsel saatlere denk geliyor.

Yatsıdan sonra yatış, 22.00 civarı.

Teheccüde kalkış, 02 – 03.00 civarı.

Kaylule yapış, 11-13.00 arası…

Öyleyse tüm bunlara baktığımızda hem dinen uygun olanı yapmak, hem az uyku ile çok verim almak, hem de Peygamber sünnetleri ile düzene girmek adına bu bilgilerden yararlanarak uyku saatlerimizi düzenleyelim.

5. UYKU KONUSU İLE İLGİLİ HADİSLER:

"Öğleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylule yapmazlar." (Müslim)

"Sizden biri uyurken, şeytan kafasına üç düğüm atar. Her düğümün üzerine; 'uzun bir geceye sahipsin uyu!' diyerek elini vurur. O kişi uyanıp da Allah-u Zülcelal'i zikrederse bir düğüm, abdest alırsa bir düğüm, namaz da kılarsa bütün düğümler çözülür. Artık o kimse neşeli ve hareketli olur. Aksi halde neşesiz ve tembel olur." (İmam Malik, Buharı, Müslim, Ebu Davud, Nesai)

"Abdestli yatan, gece ibadet eden ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır." [Hakim]

"Gece ibadet etmek niyetiyle yatan, fakat uyku galebe çalıp sabaha kadar uyanamayan, niyeti sebebiyle gece ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Uykusu da kendisine Allahü teâlânın ihsan ettiği bir sadaka olur." [İbni Mace]

"Sabah uykusu, rızka manidir." [Beyheki]Fakat öte yandan kerahet vaktinde eğer iş ve yoğunluk uyumayı gerektiriyorsa pekâlâ uyunabilir. Meselâ gece mesaisi yapmış birisi sabah namazını kıldıktan sonra kerahet vaktinin geçmesini beklemeden uyuyabilir. Ve bu sünnete aykırı düşmez. Çünkü adam günlük mesaisini yapmış, sabah namazını da kılmış, kerahet vaktinin geçmesini beklemeye artık dinî bir sebep yoktur. Burada kerahet vakti sadece bir zaman ismi olarak zikredilmiştir. Yoksa mutlak derecede uyku yasağı getiren bir zaman parçası olarak gelmemiştir.

Feylule uykusunda da aynı durum söz konusudur. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır. Çünkü insanın günün verimini muhasebe edeceği, ölçüp tartacağı, yarınki gün için yeni plânlar yapacağı, hayat için yeni moral ve motivasyon bulacağı bu zaman diliminde uyumak insanı bütün bu neticelerden genellikle mahrum bırakır. Buradaki uyku sakındırmasının da kerahet vaktine denk gelmesi ile ilgisi yoktur. Zaman dilimi bakımından sakıncalı görülmüştür. Fakat şüphesiz bunun da istisnası vardır: Meselâ, gündüz boyu aralıksız yoğun bir çalışma gösterip akşamdan sonra gecenin bir vaktine kadar yeniden yoğun bir çalışmaya girecek birisi için, eğer bu vakitte biraz boşluk söz konusu olursa, bu kişinin bu vakitte bir miktar kestirmesinde dinen bir sakınca olmaz.

Görüldüğü gibi Gaylule ve Feylule uykuları kerahetle ilgili olarak değil, fakat çoğunluk için zaman dilimi olarak sakıncalı bulunmuştur. Kaylule uykusu olan kuşluk vaktinden öğle sonrası vakte kadar güneşin en hararetli olduğu zaman dilimi içinde yarım saat kadar uyumak ise sünnette tavsiye edilmiştir. Bu tavsiyeyi öğle öncesi giren kerahet vakti delemez. Yani kerahet vakti geldi diye sünnet olan öğle uykusunun yapılamaması söz konusu değildir. Çünkü esasen kerahet vakitlerinde sadece namaz kılma yasağı vardır. Bunun da gerekçesi hadiste açıklanmıştır. Hadisçe bunun gerekçesi, o vaktin, kâfirlerin güneşe secde ettikleri vakit oluşudur.1

O halde kerahet vakitlerinden olan sabah gün doğarken ve akşam gün batarken uyumanın mekruh görülmesinin, bu vakitlerin kerahet vakti olması ile ilgisi yoktur. Bunun gerekçesi, sadece insan fıtratının bu vakitlerde daha performanslı oluşu ve bu performansı negatif olarak uykuda öldürmeyip pozitif mânâda değerlendirme gereğidir. Bu durumda Kaylule uykusu olan öğle uykusu, öğle öncesi kerahet vaktinde yapılabilmektedir.

Kaylule uykusunun tavsiye edildiği saat ise kaba kuşluktan ikindi öncesi zamana kadar geçen saattir. Bu saat kişiye ve iş yoğunluğuna göre ve kişiye özel olarak değişebilmektedir. Belirli bir saat verip itaat ehlini saatle sınırlandırmak doğru değildir.

Dipnot:

1- Müslim, Salâti’l-Misafirin, Hadis No: 294.

Bazı yetişkinler şekerlemeyi bebekler ve küçük çocuklar için bir alışkanlık olarak görür, ancak araştırmalar yetişkinlerin de düzenli şekerlemeden özellikle öğle uykusundan yararlanabileceğini göstermektedir.

Bir gece önce az uyuduysanız, öğlen saatlerinde uyumak ruh halinizi iyileştirebilir, performansınızı ve uyanık kalma sürenizi artırabilir. Her gece önerilen yedi ila sekiz saatlik uykuyu alsanız bile, öğlen yapacağınız kısa bir şekerleme, enerji seviyenizi ve öğrenme yeteneğinizi artırır.

Cote'un 2009 yılındaki bir incelemesi (Journal of Sleep Research), iyi dinlenmiş insanlarda bile şekerlemenin; tepki süresi, mantıksal akıl yürütme ve sembol tanıma gibi alanlarda performansı iyileştirebileceği, ayrıca kişinin ruh hali için de iyi olabileceğini gösterdi.
Ülkelere Göre Öğlen Uykusu
1. İspanyol Siestası

İspanya öğle uykusuna düşkünlüğüyle ön plana çıkan ülkelerden biridir. Hatta bu uygulama İspanyol kültüründe o kadar özel bir yere sahiptir ki, uygulamaya adanmış bir kelime bile vardır: Siesta.

Siesta, öğle uykusu uygulamasıdır ve Akdeniz'de yaygındır. Siesta kelimesi, Latince “hora sexta” veya “altıncı saat” ifadesinden türemiş ve uyandıktan altı saat sonra öğlen dinlenmesini ifade eden İspanyolca bir terimdir. İspanyol kültürü ile yakından ilişkili olan siesta öğleden sonra yapılır. Günün uyku saati bölgeye bağlı olarak değişir, ancak en yaygın siesta saati 14:00 - 17:00 arasındadır.

İspanya'daki bazı kasabalar siesta'yı çok ciddiye alır. İşletmeler, öğle yemeği ve uykusu için öğleden sonra birkaç saatliğine kapılarını kapatır.

Siesta, İspanyol toplumunda ve güney Avrupa'nın diğer bölgelerinde birçok önemli amaca hizmet eder. Sıcak Akdeniz ikliminde siesta, günün en sıcak saatlerinde mola vermenizi ve dinlenmenizi sağlar.

Öğle uykusu, bir dizi sağlık faydası ile birlikte gelir. Genel olarak öğlen uyumak; uyanık kalma durumunu, bilişsel performansı ve ayrıca uzun vadeli sağlığı iyileştirebilir. Düzenli olarak siesta yapan Akdenizli yetişkinlerin kalp hastalıklarından ölüm riski daha düşüktür.
2. İtalyan Riposo

Öğle uykusu uygulayan tek ülke İspanya değildir. İtalyanlar da öğleden sonra molalarına "riposo" der. Birçok İtalyan işletmesi öğleden sonra kapanarak öğle yemeğine ve günün en sıcak saatlerinde kısa bir şekerleme yapmalarına olanak tanır.

Diğer ülkelerdeki insanlar gibi İtalyanlar da düzenli olarak planlanmış bir öğle uykusundan büyük faydalar sağlar.

Yapılan bir araştırma, öğle uykusunun İtalyanlar da dahil olmak üzere, yaşlı Akdenizli yetişkinlerde daha sağlıklı yaşlanma ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
3. Japon Inemuri

Japonya'daki insanlar her gece dünyadaki hemen hemen tüm diğer ülkelerdeki insanlardan daha az uyur. Bu yüzden Japonlar, yorgunlukla savaşmak için, "inemuri" adlı bir şekerleme uygulaması geliştirdi.

Öğleden sonra yapılan siesta ve riposo’dan farklı olan inemuri’nin amacı, mümkün olan her yerde kestirmek için birkaç dakika ayırmaktır. Bu yüzden Japonya'da parkta, metroda, kütüphanede veya kabinlerinde uyuklayan insanları görmeniz çok normaldir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, bu tip uykular genellikle tembellik ile ilişkilendirilir, ancak Japonlar bu şekilde uyumayı sıkı çalışma ile ilişkilendirerek, inemuri uygulamasını sosyal olarak daha kabul edilebilir hale getirir. Japonya'da, inemuri yapmak, kendinizi tüketme noktasına kadar çalıştığınız veya üretkenlik için gece uykusunu feda ettiğiniz anlamına gelir.

Inemuri, Japonya'da yaşayan insanlara, siesta veya riposo yapanların yararlandığı benzer faydaları sağlar. Araştırmalar, orta derecede egzersizle birlikte inemurunun yaşlı Japonlarda gece uyku kalitesini ve zihinsel sağlığı iyileştirdiğini bulmuştur. Inemuri, ayrıca vardiyalı Japon çalışanlarda uyanıklığı ve sirkadiyen ritim düzenlemesini de geliştirir.
Kaylule Uykusu Nedir?

Arapça'da “öğle uykusu” anlamına gelen kaylule uykusu, aslında öğle sıcağının çok fazla arttığı gün ortasında uyuma" anlamına gelir. Genellikle öğle yemeğinden hemen önce, 12:30 civarı veya öğle yemeğinden sonra 14:00 civarında yapılır.
Kaylule Uykusunun Faydaları Nelerdir?

Gün geçtikçe daha fazla araştırma, öğlen uykusunun sağlığa faydalarını vurguladıkça, birçok insan kaylule yani öğlen uyuma konusundaki görüşlerini değiştirmeye başladı.

Tam da bu doğrultuda, son yirmi yılda, öğlen uykusu kavramı yoğun çalışan öğrenciler, teknoloji çalışanları ve yöneticiler arasında popülerlik kazandı.

Peki ne işe yarar bu öğlen uykusu?

Öğlen uykusu, yorgunluk ve uykulu olma halini azaltırken bilişsel performansı ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olur. Öğlen uykusunun kısa olması, daha uzun kestirmelerle ilişkili sersemlik hissi olan uyku ataletinden kaçınmanızı da sağlar. Gün ortasında kısa bir uyku, yapılacaklar listenizin geri kalanını halletmeniz için ihtiyaç duyduğunuz ekstra enerji artışını sağlamanın kolay bir yoludur.

Peki geceleyin ya da kaylule uykusundayken, horluyorsanız, yine de aynı faydalar geçerli midir?

Eğer uyurken horluyorsanız ve geceleri nefesiniz kesilerek uyanıyorsanız horlama ya da uyku apnesi hastası olabilirsiniz. Bu da uykudan sonra yorgun uyanacağınız anlamına gelir. Fakat korkmayın, horlama tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur.
Horlama Sorunu Nasıl Engellenir?

Günümüzde horlama tedavisi için kullanılan en etkin materyal horlama protezidir. Uyurken kullanılan horlama protezi, dişler üzerine aynı boksör dişliği gibi takılarak alt çeneyi önde konumlandırır, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açarak horlama ve uyku apnesini engeller. Horlama protezi kullanan hastalarda başarı oranı %90-95’tir.

Horlama protezi uyku sırasında alt çeneyi ileri bir pozisyonda konumlandırdığı için alt çenesi küçük ve geride olan hastalarda bile horlama ve uyku apnesini engeller.

Sadece geceleri yatarken takılır, gün içerisinde kullanmanıza gerek yoktur. Horlama protezi kişiye özel yapılır ve diş protezi ve dişsizlik durumunda da kullanılabilir.
Kaylule Uykusu Nedir İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
1. Öğle uykusunun faydaları nelerdir?

Öğle uykusu, sağlıklı yetişkinler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faydalar sunar:

    Gevşeme
    Yorgun hissetmeme
    Uykulu hissetmeme
    Daha iyi bir ruh hali
    Daha hızlı tepki süresi ve daha iyi hafıza

2. Öğle uykusu ne zaman uyunur?

Öğle uykusu için en iyi zaman, öğle yemeğinden hemen önce, 12:30 civarı veya öğle yemeği sonrası 14:00 civarıdır.
3. Kaylule saat kaçta olur?

Kaylule uykusu genellikle saat 11.00 ile 13.00 saatleri arasında olur.

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Messages In This Thread
RE: islamda Kaylule Öğle Uykusu Faydalıdır - by RasitTunca - 08-13-2023, 02:20 PM

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)