07-28-2018, 03:07 PM
(This post was last modified: 05-13-2024, 06:37 PM by RasitTunca.)
Ultrasonik Sensör ve Seviye Sensoru Nedir?
Ultrasonik sensörler, ses dalgaları şeklinde mekanik enerji yaymak ve almak için elektrik enerjisi ile bir seramik transduser kullanmaktadır. Ses dalgaları gerçekte katılar, sıvılar ve gazlar boyunca ilerleyen basınç dalgalarıdır ve endüstriyel uygulamalarda, uzaklığı ölçmek veya hedeflerin varlığını veya yokluğunu tespit etmek için kullanılırlar. Bu Soru-Yanıt metni, ultrasonik sensörler, bu sensörlere ilişkin teori ve terminoloji hakkında sorulan bazı soruları yanıtlar.
Ultrasonik sensörler nelerdir?
Ultrasonik sensörler, sensörden belirlenen hedef cisimye olan uzaklığı ölçmek ve hesaplamak için, insan işitme aralığının ötesinde 20.000 Hz'in üzerinde ses dalgaları kullanan cihazlardır.
Ultrasonik sensör nasıl çalışır?
Sensörde, elektrik enerjisi uygulandığında titreşen bir seramik transduser bulunur. Titreşimler hava moleküllerini sıkıştırıp ve genişleterek sensörün ön yüzünden hedef cisme doğru ses dalgaları gönderir. Transduser de sesi hem iletir hem de alır. Ultrasonik sensör, bir ses dalgası yayarak ve ardından yeni dalga göndermeden önce ses dalgasının dönüş yankısının hedeften dönmesine olanak tanıyacak şekilde, belli bir süre bekleyerek ve "dinleyerek" mesafeyi ölçer.
Ne zaman ultrasonik sensör kullanmalıyım?
Ultrasonik sensörler, algılama için ışık yerine ses kullandığından, fotoelektrik sensörlerin kullanılamadığı uygulamalar için kullanılabilirler. Fotoeleltrik sensörlerin hedefin yarı şeffaflığı nedeniyle zorlandığı uygulamalar olan şeffaf cisim algılama ve sıvı seviyesi ölçümü için mükemmel bir çözüm sunarlar. Hedefe ilişkin renk veya yansıtıcılık özellikleri, ultrasonik sensörleri etkilemez.
Ne zaman optik sensör yerine ultrasonik sensör kullanmalıyım?
Ultrasonik sensörler, şeffaf cisimler, sıvı seviyesi veya yüksek oranda yansıtıcı veya metalik yüzeyleri algılarken avantaj sağlarlar. Ayrıca ıslak ortamlarda da iyi çalışırlar. Buna karşın ultrasonik sensörler, sıcaklık dalgalanmalarına veya rüzgara karşı hassasiyet gösterirler. Optik sensörler küçük ışık demet çapı ile hızlı tepki süresine sahiptirler ve bazı durumlarda sensörün hizalanmasına yardımcı olacak şekilde, hedef üzerinde görünür bir noktaya yansıtılabilirler
Ultrasonik sensörler gürültü ve paraziti nasıl ele alırlar?
Ultrasonik sensörün alıcı frekans aralığındaki herhangi bir akustik ses, sensörün çıkışında parazit yaratabilir. Buna düdük sesleri, tahliye valflerin tıslama sesleri, basınçlı hava veya pnömatik cihazlarınkiler gibi yüksek frekanslı sesler dahildir. Aynı frekanstaki iki ultrasonik sensör birbirine yakın konuma geldiğinde akustik sinyal karışması da ortaya çıkabilir. Diğer bir tür gürültü olan elektriksel gürültü, sadece ultrasonik sensörlere özel değildir.
Ultrasonik sensör hangi çevre koşullarından etkilenir?
Sıcaklık dalgalanması, ultrasonik sensörün ses dalgalarının hızını etkiler. Sıcaklık arttıkça, ses dalgaları hedefe doğru daha hızlı gider ve hedeften daha hızlı gelir ve hedef hareket etmiş olmasa bile sensör hedefin daha yakında olduğunu düşünür. Pnömatik ekipman veya fanlardan kaynaklanan hava akımları da ultrasonik dalganın yolunu bozabilir. Bu da sensörün, hedefin doğru konumunu belirleyememesine neden olabilir.
Neden ultrasonik sensörlerin çalıştırmadan önce ısınması gerekiyor?
Isınana kadar ultrasonik sensörlerin konfigürasyonu yapılmamalı veya sensörler çalıştırılmamalıdır. Bir sensöre ilk kez enerji verildiğinde, ayrı ayrı bileşenler ısınır ve çevredeki alanı ve diğer bileşenleri ısıtır. Soğuk başlangıç sıcaklığından çalışma sıcaklığına erişinceye kadar olan bu dalgalanmaya "Warm-Up Drift" denir. Tüm bileşenler doğru çalışma sıcaklığında dengeleninceye kadar, ölçümlerinizin doğruluğu etkilenebilir.
S: Ölü bölge nedir?
Ölü bölge, sensörün kararlı bir şekilde ölçüm yapamadığı transduser yüzünün doğrudan ön kısmındaki alanı ifade eder. Bunun nedeni parazit salınım olarak adlandırılan bir olgudur ve uyartım darbesinden sonra transduserin devam eden titreşimidir. Transduserin, dönüş yankısını dinleyebilmesi için enerjinin dağılması gerekir. Hedefinizin ultrasonik sensörünüzün belirtilen ölü bölgesinin dışına yerleştirildiğinden emin olun.
Ultrasonik sensörler fotoelektrik sensörlerden daha yavaş mıdır?
Evet. Ses hızı ışık hızından önemli ölçüde daha yavaştır, bu nedenle ultrasonik sensör, doğası gereği optik bir sensörden daha yavaş çalışır.
Ne tür hedefler için ultrasonik sensör kullanmaktan kaçınmalıyım?
Ultrasonik sensör kullanımı için en iyi hedefler metal, seramik, cam veya ahşap gibi büyük, düz, sağlam yüzeylerdir ve hedefler daima sensöre dik olarak yerleştirilmiş olmalıdır. Toprak, talaş veya köpük gibi yumuşak veya düzensiz yüzeye sahip hedefler için ultrasonik sensörleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
Rastgele yerleştirilen cisimleri bir ultrasonik sensör kullanarak tespit etmenin en iyi yolu nedir?
Sensörün output'unun aktif hale gelmesini istediğiniz konumu "arka fon" olarak öğretin. Ultrasonik olarak yansıtıcı bir arka fon yüzey, doğru koşul olarak öğretildiğinde, sensör ile arka fon arasında kalan herhangi bir cisim algılanacak ve output aktif hale gelecektir.
Ölçüm - Seviye Ölçümünde Doğru Sensör Seçimi
Seviye ölçümü çok farklı endüstrilerde kullanılan çok önemli bir uygulama . Çok geniş bir alanda ve çeşitlilikte çözümler sunulduğu için uygulamanız için uygun sensörü seçmek bazen çok zor olabilir.level-sensors
Dikkate alınması gereken en önemli şey seviyesi ölçülecek ürünün sıvı mı katı mı olduğu. Seçiminizi belirlerken ürünün fiziksel özellikleri ve renk farklılıkları da göz önüne alınmalıdır. Ölçümü etkileyecek diğer özellikler ise köpük, yüksek vizkozitedir.
Seviye ölçüm sensörünü seçmeden önce sorulacak sorular:
Sensörde ne tip kontrol özelliklerinin olmasını istersiniz? ( sadece anahtarlama yapacak , yoksa izleme mi?)
Operatör eğitimi gerekli mi?
Ölçülecek malzeme, sensörün performansını etkileyecek , düzenli bakım ve temizleme ihtiyacı doğurabilicek mi?
Sensörün beklenen ömrü nedir?
Süreç değişen özelliklere sahip malzemeleri içeriyorsa, değişimlerinde sorun olacak mı?
Teknolojiler
Uygulamanızı ve ölçüm yapılacak malzemeyi analiz ettikten sonra bir sonraki adım farklı seviye ölçüm metodlarını değerlendirmek olmalıdır.
Temel olarak 8 farklı teknoloji olduğunu söyleyebiliriz.
Lazer
Guided Wave Radar / Mikrodalga
Ultrasonik
Çatallı
Optik prism
Basınç
Kapasitans
Şamandıra
Uygulamanın tipine göre – anahtarlama/algılama veya izleme – seçeneklerinizi azaltabilirsiniz. Çatal , optik veya bazı kapasitans sensörler anahtarlama için kullanılır yani seviye yüksek/düşük sinyali verebilir , ölçümün kaç cm , yuzde kaç gibi bilgilerini veremez. Ultrasonik, radar, basınç ve şamandıralı yöntemlerde ise ölçüm değeri anlık olarak izlenebilir aynı zamanda da anahtarlama için kullanılabilir.
Sivi Seviye Ölçümü Sensörü hakkinda bilgi
Sıvı Seviye Sensörü
Tank ve depolarda bulunan her türlü sıvı seviye ölçümünde kullanılan bu modeller farklı imalat teknikleri ve isteğe bağlı donatım yöntemleri sayesinde ihtiyacınıza uygun olarak imal edilmektedir.
İmal edilen Sıvı Seviye Sensörleri
Avantaj ve Faydaları
Sizin sistem ve cihazınıza göre imal edilen bir üründe her türlü dezavantajlı durumları ortadan kaldırarak avantaja çevirebilir veya olumlu yönlerini arttırarak daha kullanışlı ve komplike bir ürün haline getirebilirsiniz. Şimdi imal edilen bir sıvı seviye sensöründe yukarıdan aşağı ne gibi detayları isteğinize göre şekillendirebiliriz bunları maddeler halinde paylaşalım;
Sensör kablosu istenilen boy ve özellikte kullanılabilir.
Çıkış bağlantısı klemens veya buat şeklinde kutu yapılabilir
Kablo çıkış rakoru PG7, PG9, Silikonlu direkt çıkış...gibi farklı aparatlarla yapılabilir.
Montaj kafası Dişli, flanşlı, rakorlu veya sizin isteğinize uygun bir modelde üretilebilir.
Montaj yerine konulan oring veya conta sayesinde sızdırmazlığı saylanmaktadır.
Montaj için braket, dirsek, ayak...vs eklenebilmektedir.
Sensör borusu istenilen çapta veya kalitedeki boru kullanılarak kimyasal veya asitli ortamlarda kullanılabilir.
Şamandıra topu paslanmaz, poliüretan veya polietilen malzemeden imal edilebilir.
İçine yerleştirilen reed kontakların hassasiyeti 10mm ye kadar hassas yapılabilir. ( Not : Aksi belirtilmedikçe genel standart 20mm bir ölçüm hassasiyetine sahiptir. )
Seviye ölçüm sensörüne ekstra olarak alarm kontağı konulabilmektedir.
Sıvı seviye sensör boyu istenilen boyda imal edilebilmektedir.
Şamandıra stoperi olarak setuskur vidalı paslanmaz veya segman konulabilir.
Dirsekli Model & Yandan Montaj Sıvı Seviye Sensörü
Bazen oyle bir durumlar söz konusu olur ki tanka, kazana veya depoya üstten ulaşım, mudahale veya montaj imkanı bulamazsınız. Özellikle dar mekanlarda ve üssten ulaşımı mümkün olmayan yerlerde yandan dirsekli montaj seviye sensörlerimiz sayesinde sistem ve tankınıza zarar vermeden yanadan kolayca seviye ölçüm sensörünüzü monte edebilirsiniz. Yandan montaj seviye ölçüm sensörleri de tıpkı imal edilen diğer sensörlerin özelliklerine sahip olup aynı çıkış ve ölçüm değerleri ile sizlerin kullanımına sunulmaktadır.
Detaylar ;
Bu tip tank seviye sensörleri genelde gemi ve yatlarda kullanılmaktadır.
Endüstriyel alanda dar mekanlarda kullanılmaktadır.
Flanş ölçüsü istenildiği gibi ayarlanmaktadır.
" L " dirsek borusu istenilen boyda yapılmaktadır.
Ürünler 2 yıl süreyle imalat hatalarına karşı üretici firma garantisindedir.
Alternatif üretim ve standardına uygun olarak özel imalatlar yapılmaktadır.
Seviye ölçüm sensörlerinde fark yaratan modeller ve geniş üretim çeşitliliği.
Özel İmal özellikleri
İsteğinize uygun olarak 45° açılı olarak imal edilebilir.
Şamandıra topu veya flanşı farklı standartlarda üretilebilir.
Hızlı ve kaliteli imalat ve kolay montaj imkanı sunar.
Sipariş odaklı imalat yapıldığından sistem ve cihazınıza tam ve sorunsuz uyum sağlar.
[attachment=47322]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca