Thread Rating:
  • 49 Vote(s) - 2.82 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
#1
Oku-1 
   

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Ufuk açıcı bilgilere erişmek ve farklı hayatlara dair tecrübeler edinmek için harika fırsatlar sunan kitaplar, günlük yaşantımızda önemli bir yer tutuyor. Kişisel gelişimin önemli bir parçasını oluşturan kitaplar, çok küçük yaşlardan itibaren hayatımızda yer almaya başlıyor. Henüz okuma–yazma bilmeden kitaplarla tanışan ve okul çağı boyunca okuma alışkanlığını sürdüren çocuklar, yetişkinlik döneminde de hem keyifli zaman geçirmek hem de yeni bilgiler öğrenmek için kitapların gücünden faydalanıyor.

Peki, kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Verimli kitap okumak için neler yapılmalıdır?  Bu yazımızda, kitap okuma alışkanlığı ile ilgili merak edilen bilgileri derledik.

Okuma Alışkanlığı Nedir?

Kitap okuma alışkanlığı; okumayı arada bir yapılan bir aktivite ya da boş zaman geçirme aracından ziyade, bir hayat felsefesi haline getirme durumu durumu olarak tanımlanabilir. Kitap okuma alışkanlığı, bir sürecin sonucunda elde edilir.  Bu alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren, aile ve çevrenin yardımıyla edinmek önemlidir Okuma alışkanlığını sonradan kazanmak da mümkündür; bu alışkanlığın size sunacağı faydaları göz önünde bulundurmak, süreci kolaylaştıracaktır.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için önerilebilecek birçok yöntem vardır. Aşağıda yer alan tavsiyelerimizi uygulayarak kitap okumayı kısa sürede hayat rutininiz haline getirebilirsiniz.

İşe İnce Kitaplar Okuyarak Başlayın

Bazı insanlar için çok sayfalı, kalın kitaplar göz korkutucu olabilir. Bu durumda işe ince ve akıcı kitaplar ile başlayabilirsiniz; örneğin öykü kitapları iyi bir seçenek olabilir.

Bu kitapları kolaylıkla yanınızda taşıyabilir, toplu taşıma araçlarıyla yaptığınız yolculuklar sırasında veya öğle arasında kitap okumak için zaman yaratabilirsiniz.

İlgi Alanınızı Yansıtan Okumalar Yapın

Günümüzde ilgi dağıtan birçok faktör varken, konsantre olup tüm ilginizi kitaba vermeniz bazen zorlayıcı olabilir. Özellikle kitap okuma alışkanlığı kazanmaya çalıştığınız süreçte dışarıdan gelen bir sesten rahatsız olmanız, sık sık telefona bakma ihtiyacı hissetmeniz, kitap okurken bir anda konudan uzaklaştığınızı hissedip bambaşka şeyler düşünmeye başlamanız normaldir. Dış faktörlerin etkisini olabildiğince azaltmak ve daha iyi konsantre olmak için yapabileceğiniz en iyi şey, kişisel ilgi alanlarınıza uygun kitapları tercih etmektir. Örneğin fantastik filmler ilginizi çekiyorsa, bu konuda yazılan kitapları tercih edebilir ve okuma alışkanlığı kazanma sürecini hızlandırabilirsiniz.

Kitap Okumak için Müzik Listelerinden Faydalanın

Doğru müzikler seçerek okuduğunuz kitaba çok daha iyi konsantre olabilirsiniz. Yalnızca kitap okurken dinlediğiniz parçalardan oluşan bir liste hazırlamanız, zaman içerisinde bu müzikleri her duyduğunuzda okuma eğilimi göstermenizi sağlayacaktır. Hangi parçaları seçeceğiniz konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, müzik dinleme platformlarında yer alan kitap okuma müzikleri listelerinden faydalanabilirsiniz.

Okuma Planı Yapın

Günlük hayatta planlamalar yapmayı seviyorsanız ve belirli rutinleriniz varsa, kitap okuma alışkanlığı edinmeniz daha kolay olacaktır. Örneğin haftalık iş planlaması yapıyorsanız, spora gittiğiniz günler ya da hafta boyunca izleyeceğiniz filmler belliyse, planlarınızın arasına eklemek üzere kitap okuma saatleri belirleyebilir ya da okuyacağınız sayfa sayısını önceden kararlaştırabilirsiniz.

İlk aşamada her gün 100 sayfa okumak gibi zorlayıcı hedefler koymak yerine, haftada birkaç gün belirlemeniz ve okuyabileceğinizi düşündüğünüz kadar sayfa sayısı hedefi koymanız daha doğru olacaktır. Aksi takdirde hedeflerinize ulaşamamanız, kitap okuma alışkanlığı kazanma sürecinizi uzatabilir.

Okuma Listesi Hazırlayın

Okuma listesi hazırlamak çok keyifli ve eğlenceli bir uğraştır. Bu aşamada birçok kitabı araştırmanız, kitap zevkine güvendiğiniz arkadaşlarınızdan tavsiyeler almanız ve yeni çıkan ya da ilgi alanınız doğrultusunda en çok okunan kitapları araştırmanız gerekir. Okuma listenizi not defterinize yazmak yerine mobil uygulamalar ya da kitap okuyanların bir araya geldiği platformlar üzerinden oluşturmanız, sizinle benzer zevkleri olan insanlarla interaktif bir iletişim kurmanız açısından daha iyi olacaktır. Günümüzde kitap okuyanların bir araya gelebildiği birçok online platform bulunmaktadır.

Asla Pes Etmeyin


Bir şeyi alışkanlık haline getirmek bazen zorlayıcı olabilir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için sabırlı olmalı ve bu işin üstesinden geleceğinize inanmalısınız. Okuduğunuz kitap sizi zorluyorsa ve ilginizi çekmiyorsa, onu okumak için ısrarcı olmayın. İlginizi çekmeyen bir kitabı tamamlamak zorunda hissetmeniz, kitap okuma alışkanlığı edinme sürecinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yerine ilgi alanınıza giren, farklı bir kitaba başlayın.

Verimli Okuma Nasıl Yapılır?

- Verimli kitap okumak için ilginizin okuduğunuz kitapta olduğundan emin olun. İlginiz kitapta değilse, okumaya bir süre ara verin.

- Kitap çok ilginizi çekse dahi saatlerce ara vermeden okuma yapmayın.  Aksi takdirde gözleriniz yorulabilir ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Ayrıca okuduklarınızı sindirmeniz güçleşebilir.

- Kitaplarınızda daha sonra da hatırlamak isteyeceğiniz ve dönem dönem okumak isteyeceğiniz bölümleri işaretleyebilirsiniz.

- Tek bir yazar ya da türden ziyade birçok farklı konuda ve tarzda okumalar yapmaya çalışın. Bu sayede çok yönlü bakış açısı edinebilirsiniz.

- Kitaplar konusunda seçici davranın. Kitap okuma alışkanlığını yeni yeni ediniyor ve okuduklarınızdan maksimum verimi elde etmek istiyorsanız, klasikler sizin için doğru bir seçim olacaktır. İşe ilginizi çeken klasikler ile başlayabilir ve zaman içinde listenizi genişletebilirsiniz.


Kaynak

isbank.com.tr

   

   

   

   


Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)