07-26-2019, 12:44 PM
(This post was last modified: 04-19-2024, 06:23 AM by RasitTunca.)
Çamaşır Suyunun Zararları
Çamaşır Suyunun Zararları, tüm dünya genelinde ve ülkemizde büyük bir çılgınlıkla tüketilen çamaşır suyu ev hanımlarının mükemmel bir temizlik için vazgeçemediği temizlik maddeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle krozet temizliği başta olmak üzere çamaşır, bulaşık ve genel temizlik alanlarında kullanılarak mikropların yok olması ve iyi bir şekilde temizlenmesi için tüketilen çamaşır suları bunların yanı sıra tehlikeli kimyasal maddeler içerdiklerinden dolayı insan sağlığını önemli ölçüde tehdit etmektedir.
Çamaşır suyu katkılı temizlik maddelerinin kullanımı sonrasında kloroform ve karbon tetraklorür adı verilen maddeler kolaylıkla açığa çıkmaktadır. Bu zehirli maddelerin ise özellikle kanser riskini artırabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Çamaşır suyu katkılı ürünlerin özellikle kireç çözücü ve tuz ruhu gibi güçlü temizlik maddeleriyle birlikte kullanılması sonucunda klor amin ve klor gazının açığa çıkarak kullanılan ortamın oksijenini engelleyerek kişileri nefes alamaz bir ortamda bırakıyor. İnsan sağlığı için oldukça zararlı bu tür maddelerin aşırı derecede teneffüs edilmesi sonucunda akciğer ve solunum sisteminde önemli ölçülerde hasara neden olabilmektedir.
Çamaşır suyu ve çamaşır suyu katkılı ürünlerin zararlarına maruz kalmadan evlerde bazı yüzeyleri temizleyerek beyazlatmak ve çamaşırlar lekelerini çıkartmak için ne yapmak gerekmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar, bu kullanımlar için amonyak içeren ürünler yerine oksijenli ürünleri yani renkli çamaşırlar için kullanılan ibareli olan çamaşır sularını öneriyorlar. Çamaşır suyu ve çamaşır suyu içeren bazı deterjanların pek çoğu kanserojen içerikli olan organik bileşikler bu ürünlerin kullanımı neticesinde havaya karışarak özelliklede ev hanımlarını daha çok risk altına almaktadır.
Çamaşır suyunun insan sağlığına verdiği zararları önlemek için yapılabilecek en iyi şey çamaşır suyu ve çamaşır suyu içerikli ürünlerin hiç kullanılmamasıdır. Bu ürünler insan sağlığının yanı sıra çevreye de büyük zararlar verebilmektedir. Açığa çıkan zehirli gazlar ozon tabakasını tettit etmesinin yanı sıra küresel ısınma sorununu da beraberinde getirmektedir.
Çamaşır Suyu Ele Değerse?
Çamaşır suyu ele değerse ciddi etkileri olabilir. Çıplak elle çamaşır suyuna temas etmek ciltte tahriş edici bir etkiye neden olur. Elleriniz önce kayganlaşır, ardından cildinizde kızarıklık ve yanma etkisi hissetmeye başlarsınız. Çamaşır suyu cildinizde hangi bölgeye temas etse cildi aşındırır. Cilt dokuları üzerinde olumsuz etkileri olur. Cildinizdeki gözeneklerin sıkılaşmasını önleyerek, ellerinizin erken yaşta kırışmasına neden olur. Bu etkisi sıkça çamaşır suyu kullanan hanımların ellerinden rahatça anlaşılabilir. Ayrıca ellerinizde cildin rengini, canlılığını da olumsuz etkiler. Çünkü çamaşır suyunun ağartıcı bir etkisi vardır. Zaman içinde cildinizin rengi solar ve erken yaşlanma etkileri ortaya çıkar. Bunun dışında ciltte lekelenmeye neden olabilir. Özellikle kimyasallara karşı alerjisi olanlarda ciltte kuruma ve çatlamalara yol açar. Çamaşır suyunu ağartıcı ve tahriş edici bir kimyasal olduğunu dikkate almalısınız. İlk etkisini ellerinizin cildini yakmakla gösterir. Siz sıkça çamaşır suyu kullandıkça kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlar yaşamaya başlarsınız. Ardından yukarıda saydığımız diğer etkiler ortaya çıkmaya başlar.
Çamaşır Suyu Bitkileri Öldürür Mü?
Çamaşır suyu evlerde temizlik ve hijyen amaçlı kullanılan kimyasal içerikli bir üründür. Bunun içeriğinde sodyum hipoklorit vardır. Bu nedenle insan sağlığı için olduğu kadar bitkiler içinde çok zararlıdır. Çamaşır suyunun bitkiye temas etmesi halinde ya da bitkinin yapraklarına, toprağına temas etmesi durumunda bitkide kuruma meydana gelir. Yani bitki yaşamaz. Bu nedenle çamaşır suyuna çıplak olarak temas etmemeli, bitkilerden de uzak tutmalısınız. Ancak vazoların içinde baktığımız çiçekler için çamaşır suyu iyi gelebilir. Uzmanlara göre bir litre suyun içine bir çay kaşığı çamaşır suyu koyarak çiçeklerin daha uzun süre yaşamasını sağlayabilirsiniz. Çamaşır suyu bu şekilde kullanıldığında çiçeklere destek maddesi gibi gelir. Vazonun içinde küf oluşmasını engeller ve çiçeklerin canlı kalmasını sağlar. Bunu yaparken kesinlikle cam vazo kullanmalısınız. Ayrıca suyu birkaç günde bir değiştirmelisiniz. Bu şekilde vazoda baktığınız çiçeklerin küflenmesini önlemiş olursunuz. Gördüğünüz gibi çamaşır suyu dikkatli ve bilinçli şekilde kullanılırsa, bitkilerde de faydasını görebilirsiniz.
Çamaşır Suyu Göze Zararları?
Göze çamaşır suyu kaçarsa hasarı azaltabilmek için yapmanız gereken hemen bol suyla gözünüzü yıkamak olmalı. Ardından zaman kaybetmeden bir göz doktoruna gitmelisiniz. Çünkü çamaşır suyu göze farklı derecelerde zarar verebilir. Gözdeki hasar seviyesine göre enfeksiyon, görme bulanıklığı, görme kaybı gibi ciddi zararlar oluşabilir. Bu nedenle enfeksiyon riskine karşı antibiyotikli damla kullanılmalı gözde batma hissi oluştuysa suni gözyaşı damlaları kullanılmalıdır. Bu şekilde çamaşır suyunun göze verdiği zararlar önlenebilir, iyileşme hızlandırılabilir. Hasarın derecesine göre kortizonlu damlalarda kullanılabilir.
Çamaşır Suyu Solumanın Zararları?
Çamaşır suyu evlerde ıslak zeminlerin temizliğinde, mutfak eşyaların temizlik ve hijyeninde hanımların sıkça kullandığı ağartıcı ve dezenfektan bir üründür. Çamaşır suyu solumanın ve çıplak elle temasın son derece ciddi sonuçları olabilir. Özellikle sıkça ve uzun süre çamaşır suyu kullanmak ve solumak nefes borusu ve akciğerlerinize zarar verebilir. Çamaşır suyunun en doğru kullanımı pencereler açıkken ve havalandırma sistemi açık olduğu zaman kullanmaktır. Uzun süre çamaşır suyu solunduğu zaman solunum ciddi derecede kötüleşebilir. Birde başka temizlik kimyasalları ile birlikte kullanılırsa ölüme gidecek kadar ciddi etkileri olabilir. Bu nedenle çamaşır suyu kullandığınızda üzerine bol su dökmeden tuz ruhu gibi kimyasalları kullanmamanız gerekir. Çamaşır suyu solumaktan dolayı zehirlenme olursa bulantı ve kusma, nefes alma zorluğu, göğüste ağırlık hissi baş dönmesi, ishal, ciltte kızarıklık gibi etkiler görülebilir. Bu durumda acilen bir hastaneye gitmenizde yarar var. Bu esnada kişiyi kusturmak yerine bol su içirmelisiniz. Kişiyi kusturmak kimyasallar nedeniyle zararlı etkiler yapabilir.
30 yıllık araştırma: Haftada bir çamaşır suyu kullanmak KOAH riskini yüzde 32 artırıyor.
ABD'de 30 yıl boyunca yürütülen bir araştırma , her hafta düzenli olarak çamaşır suyu ve başka dezenfektanlar kullanmanın ölümcül Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH'a yakalanma riskini yüzde 32'ye kadar artırdığına işaret ediyor.
İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin haberine göre, araştırma Harvard Üniversitesi ve Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü tarafından 55 binden fazla hemşireyle yapıldı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya genelinde her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne yol açan hastalık hava yollarının daralması nedeniyle akciğerlerde hava giriş ve çıkışını zorlaştırıyor.
Daha önce dezenfektan kullanımının astım gibi solumun yolları hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı biliniyordu.
Ancak yeni araştırmayla ilk kez KOAH ile dörtlü amonyum bileşikleri adı verilen temizlik kimyasalları arasında bağlantı tespit edildi.
Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nden Orianne Dumas, "Daha önce Avrupa'da temizlik görevlisi olarak çalışanların yüksek risk altında olduğuna işaret eden iki araştırma yapılmasına karşın, dezenfektanların potansiyel zararlı etkilerine maruz kalmanın KOAH ile ilişkisi bilinmiyordu" dedi.
Her gün çamaşır suyu kullanımının sağlığa etkileri konusunda bilgi yok ancak uzmanlar bunun da araştırılmasını umuyor.
663 HEMŞİRE KOAH'A YAKALANDI
Harvard Üniversitesi kadın hemşirelerle araştırmayı 1989'da başlattı. 2009'da hâlâ hemşire olarak çalışan ve KOAH geçmişi olmayan sağlık görevlilerine odaklanıldı. Bu yılın Mayıs ayına kadar hemşirelerin sağlık verileri incelendi. Bu süre içinde 663 hemşirede KOAH tespit edildi. Araştırmada, yaş, kilo ve etnik köken gibi faktörler de dikkate alındı.
Bunun sonucunda düzenli olarak haftada en az bir kez dezenfektan kullanan hemşirelerin KOAH'a yakalanma riskinin yüzde 22-32 arttığı görüldü.
çamaşır suyunun bilinçsiz kullanılması sonucu zehirlenmeler
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Feyzullah Tuncer, çamaşır suyunun bilinçsiz kullanılması sonucu zehirlenmeler yaşanabileceğini dikkat çekerek uyarılarda bulunuyor. Evlerde temizlik amaçlı sıkça kullanılan çamaşır suyunun etken maddesi olan sodyum hipoklorit, içme sularının dezenfeksiyonunda, yüzme havuzlarının dezenfeksiyonunda, sağlık kuruluşlarında ve diğer gıda üretim kuruluşlarında etkili ve ucuz yüzey dezenfektanı olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Aktif klor içeren çamaşır suları dayanıksız kimyasal oldukları için iç ve dış etkenlerle bozulabiliyorlar. Bu etkenler şöyle sıralanabilir: • Sıcaklık • Metal iyonları ve çözeltinin pH değeri • Işık • Yüksek yoğunluk (Yoğunluk yükseldikçe bozulma durumu hızlanır) Kapalı alanda uzun süre solunmamalı Çamaşır suyunun amonyak içeren temizleyicilerle karışımı veya idrar temizlemek için çamaşır suyu kullanımı zehirli klor gazları çıkarabilir ve azot triklorit denilen bir patlayıcı oluşturabilir. Asitler ile beraber kullanımı ölüme varabilecek zehirlenmelere neden olabilir. Kapalı yerlerde uzun süre solunmamalıdır. Açığa çıkan klor organik maddelerle kanserojen madde olarak bilinen kloroform gibi trialometan oluşturan tepkimeler vermektedir. Jlor solunum yollarını tahriş eder. Burun dokusuna zarar verir ve deriyi yakar. Çamaşır suyu kullanırken bunlara dikkat! • Çamaşır suyu çıplak elle kullanılmamalı, mutlaka eldiven takılmalıdır. • İstenmeden göz ve deriye temas etmesi halinde vakit geçirmeden bol su ile yıkanmalıdır. • İçilmesi halinde zehir etkisi yapar, derhal doktora başvurulmalıdır. • Kezzap ve tuz ruhu gibi asitli maddelerle karıştırılmamalıdır çünkü klor gazı açığa çıkar. • Sadece keten ve pamuklu çamaşırlar için kullanılmalıdır. Yünlü, ipekli, selülozik lif, deri, çelik, gümüş ve alüminyum eşyalarda kullanılmamalıdır.
Çamaşır suyu kanser yapar mı?
Hijyen sağlamak amacıyla evlerimizde hastanelerde ve gıda hazırlama ekipmanlarında sıklıkla kullandığımız çamaşır suyunun kansere sebep olup olmadığı noktasında pek çok insanın endişelerini birbirleriyle paylaştığını görüyoruz. Hatta sosyal medyada da konuyla ilgili birçok hatalı bilgi ile karşılaşıyoruz.
Ülkemizde üretilen veya satışta olan çamaşır sularının toksisite oranı oldukça düşük olduğundan, etiketlerinde yer alan kullanım talimatlara göre kullanıldığında son derece güvenlidir ve herhangi bir ağır hastalık veya kanser yapması mümkün değildir.
Zaten ülkemizde satışa sunulan tüm deterjanlar, çamaşır suları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 'Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğ'i doğrultusunda piyasaya sürülmektedir.
Ayrıca Avrupa Komisyonu Sağlık ve Çevresel Riskler Bilimsel Komitesi (Scientific Committee on Health and Environmental Risks, SCHER) tarafından hazırlanan "Sodyum Hipoklorit Hakkında Risk Değerlendirmesi Raporu" gibi bilimsel araştırmalar ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (The International Agency for Research on Cancer, IARC) gibi yetkin bilimsel otoriteler de çamaşır suyunun kanser yapmadığını teyit etmektedir.
Yine de kanser konusundan bağımsız olarak, tüm diğer kimyasal maddelerde olduğu gibi çamaşır suyu kullanırken de uyulması gereken kurallar vardır. Tüm bu kurallar çamaşır suyu ürünlerinin etiketlerinde yer almaktadır. Bunlardan biri, çamaşır suyunun başka ürünlerle karıştırılmaması konusudur. Temizlik sırasında ve sonrasında ortamın düzenli olarak havalandırılması, astım ve benzeri hastalığı olan kişilerin maske kullanması ve çamaşır suyunun çocukların ulaşamayacağı yerde saklanması da uyulması gereken diğer önemli kurallardır.
Resim Kaynak :
Pixabay
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca