06-29-2019, 06:55 AM
(This post was last modified: 04-19-2024, 06:37 AM by RasitTunca.)
Çocuk Gelişimi Uzmanı Emine Ergün’den 2 Yaş Sendromu ve Özellikleri
2 YAŞ SENDROMU VE ÖZELLİKLERİ
Çocuklar dünyaya geldikleri ilk andan itibaren anne baba bakımına muhtaçtırlar. Temel ihtiyaçları anne babaları ya da bakıcıları tarafından karşılanır. Genel gelişim özellikleri gereği bağımsız iş yapabilme ve kendini ifade edebilme becerisi kazanana kadar devam eden bu süreçte ciddi sorunlar yaşanmaz.
Ancak 2 yaş dönemi bu anlamda bir dönüm noktası niteliğindedir. Çünkü 2 yaşına gelmiş olan çocuk artık pek çok alanda kendini özgür hissediyor ve bu özgürlüğünü de sonuna kadar kullanmak istiyordur. İşte bu noktada çocuğu bu talebi ile anne babaların tepkileri çakışır ve “2 yaş sendromu” denilen dönem ortaya çıkar.
Aslında her çocuk 2 yaş sendromu yaşar diye bir kural yoktur. Her çocuk bu gelişimsel dönemden geçer fakat kimi çocuk bunu hafif şiddetli atlatır, kimi çocuk da sendrom niteliğinde atlatır. Bunun en büyük sebebi de anne baba tutumlarıdır.
Anne babaların bu dönemde çocuklarla girdikleri güç mücadelesi ve inatlaşma çocukların bu dönemi şiddetli geçirmesinin en önemli etkenlerinden biridir.
2 yaş sendromunda çocukta şu özellikler vardır:
Çocuk her şeyi ister ama aslında hiçbirşeyi de istemez
Genellikle anne babasının tersi düşünceyi savunur
Ağlama krizleri vardır
İsteklerini ağlayarak ifade eder
Her şeyi kendisi yapmak ister, yardım kabul etmez
Yaşıtlarıyla da pek anlaşamaz
Evde ve ev dışı ortamlarda uyumsuz davranışlar sergiler
Vurma, ısırma gibi davranışlar sergileyebilir
Kural ve sınır tanımaz
inatçıdırlar
Anne babalara öneriler:
Bu davranışların gelişimsel bir dönemden kaynaklandığını bilerek sakin ve sabırlı olmaya çalışın
Davranışlarınızda tutarlı olun, bugün izin verdiğiniz şeye yarın izin vermemeniz çocuğunuzu öfkelendirecek ve olumsuz davranışları artacaktır.
Anne baba olarak da birbiriniz ile tutarlı olun
Çocuğunuzdan beklentileriniz üst düzey olmasın, o daha bir çocuk
Uymasını istediğiniz kuralların sınırlarını ona siz çizin, kendiliğinden sizin istediğiniz gibi davranmasını beklemeyin, ona model olun
Çocuğunuzun inadını inat ile çözmezsiniz. Bu sadece işleri çıkmaza sürükler ve aranızdaki iletişim ve ilişki zarar görür
Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamayın
Ona davranışları için yaptırım uygularken adaletli olun. Yaptığı davranıştan daha büyük bir ceza vermeyin
Vurma, ısırma gibi davranışlarına karşılık olarak gülmeyin ya da siz de ona vurmayın. Bu, davranışın pekişmesine sebep olur.
Çocuğunuzla konuşun. Çocuklar dünyaya geldikleri ilk andan itibaren bizi duyar ve anlarlar. Ondan ne beklediğinizi, ne istediğinizi, olumsuz davranışlarını neden onaylamadığınız, doğruyu yanlışı anlatın.
Çocuk Gelişimi Uzmanı
Emine Ergün
Resim Kaynak :
Pixabay
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca