Thread Rating:
  • 12 Vote(s) - 3.42 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
#1
Oku-1 
   

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun Besin Değeri

Karpuz, magnezyum, potasyum, A ve C vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli besin maddeleri barındıran bir meyvedir. Aynı zamanda en çok su içeren ve kalorisi düşük besinler arasında yer alır.

150 gram yani ortalama 1 su bardağı içerisindeki karpuz şu besin değerlerini içerir:

    Kalori: 46
    Karbonhidrat: 11,5 gram
    Lif: 0,6 gram
    Şeker: 9,4 gram
    Protein: 0,9 gram
    Yağ: 0,2 gram
    Potasyum: GD'nin %4'ü
    Magnezyum: GD'nin %4'ü
    A Vitamini: Günlük Değerin (GD) %5’i
    C Vitamini: Günlük Değerin %14'ü

Karpuz, karotenoidler, likopen ve cucurbocitrin gibi antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallere karşı da savaşır. Karpuz kan basıncını düşürme ve sinir fonksiyonlarını desteklemeyi sağlayan potasyum ve tüketilen proteinleri parçalamada rol alıp, bağışıklığı güçlendiren B6 vitamini açısından zengindir. Biotin, B1 vitamini, bakır, magnezyum içinde iyi bir kaynaktır. Bir porsiyon yani 200 gramlık bir karpuz 60 kalori olmasıyla da iyi bir diyet besinidir. 200 gram karpuz 15 gram karbonhidrat, 0,80 gram lif ve 8 miligram likopen içermektedir.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuz, kan basıncını dengeler, A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığını destekler, dehidrasyonu önler, özellikle içerisinde yer alan karotenoidler damarların sertleşmesi, kan pıhtıları, felç ve kalp krizi riskini azaltarak kalp sağlığını korur.

Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sı karşılayabilen karpuzun faydaları şunlardır:

    Kan basıncını düzenler, tansiyonu kontrol altına alır
    Diyabet, obezite, kalp ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltır
    Vücutta yağ birikimini engeller
    Oksidatif stresi azaltarak kalbi korur
    Sindirimi düzenleyip, kabızlığı, hazımsızlığı önler
    Dehidrasyonu önler
    İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir
    Karpuz tüketimi kas ağrılarını azaltır
    Diüretiktir, doğal bir idrar söktürücüdür
    Güçlü bir antioksidan olan likopen içerir
    Kolajen üretimini arttırır, cildi nemlendirir
    Saç hücrelerini destekler

Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sı karşılar

İçerisinde yer alan C vitamini sayesinde günlük olarak alınması gereken C vitamini ihtiyacı karşılanır. Bunun yanında C vitamini, enfeksiyonlarla savaşmada etkilidir bu da bağışıklık sistemini destekler.

Kan basıncını düzenleyerek, tansiyonu kontrol altına alır

Magnezyum ve potasyum içeren karpuz, kan basıncına etki ederek tansiyonun düşmesini sağlar. Böylelikle kan damarlarındaki gerginlik azaltılarak kan akışı uyarılır. Kalp üzerindeki stres de azaltılmış olur.
Kanser vakalarında yan etkinin azalmasına yardımcı olur

Antioksidan yapısı ve zengin su içeriği sayesinde kanser hastaları için destekleyici bir meyve görevi görür.

Vücutta yağ birikimini engeller

Karpuz, lifli yapısı ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermek isteyen kişiler için tüketilen bir meyvedir. Buna bağlı olarak vücutta yağ birikimini engelleyerek sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.

Oksidatif stresi azaltarak kalbi korur

Antioksidan yapısından dolayı karpuz, vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltır bu da hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Böylelikle bağışıklık sistemi sağlığını destekler.

Sindirimi düzenleyip, kabızlığı ve hazımsızlığı önler

En çok su içeren meyveler arasında yer alan karpuz lifli yapısıyla beraber sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Buna bağlı olarak kabızlığı ve hazımsızlığı da önler.

Susuzluğa çare olur

Yüzde 92’i su olan karpuz tüketildiği zaman susuzluğu giderebilir. Su sağladığından vücut direncinin korunmasını sağlayarak bağışıklık sistemini destekler.

İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir

Vücut içerisinde kolin seviyesini yükselmesi bilişsel işlev ve daha güçlü bir hafızanın oluşmasını sağlar. Karpuz içerisinde yer alan kolin de bu durumların desteklenmesin önemli rol oynar.

Kas ağrılarının azalmasını sağlar

Egzersiz sonrasında tüketilen karpuz, kas ağrılarının azalmasını sağlayarak güçlü kalmaya yardımcı olur. Egzersiz sonrasında toparlanma sürecini desteklemek da karpuzun faydaları arasında sayılır.

Cildi nemlendirip, saç hücrelerini geliştirir

Karpuzda yer alan ve beta-karoten tarafından üretilen A vitamini, cilt hücrelerinin onarılmasını sağlar. Kuru cildin ve pullanmanın önler. B6 vitamini sivilceyi önlemeye yardımcı olur.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kötü kolesterolü düşürmek, kan basıncını dengelemek ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmek karpuz çekirdeğinin faydaları arasındadır. Cucurbocitrin adlı maddenin yer aldığı karpuz özellikle kan basıncına etki eder bu da kalp sağlığının korunmasını sağlar. 1 avuç karpuz çekirdeği tüketildiği durumda hafıza güçlendirir, yağ emilimini sağlar, sinir iletimini destekler vücuttaki inflamasyonu azaltır.

Karpuzun Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Böbrek hastaları tüketebilir mi?

Birçok araştırma karpuz gibi bitkisel besinlerin tüketilmesini obezite, diyabet, genel ölüm oranlarının azalması, kanser ve kalp hastalıklarının azalması ile ilişkilendirmektedir. Ancak karpuz potasyum içeriği yüksek olan meyvelerden biridir. Bu sebeple potasyum kısıtlaması olanlarda, böbrek hastalarında tüketimi beslenme uzmanları kontrolünde olmalıdır.

Karpuz hangi hastalıklara iyi gelmez?

Karpuz, özellikle diyabet, insülin direnci ve hipoglisemisi bulunan kişilerin kontrollü tüketmesi gereken bir besindir. Bunun yanında migreni tetikleyebilecek bir amino asit olan yüksek düzeyde tiramin içerdiğinde migreni bulunanların da doğru oranda tüketmesi gerekir.

Kaynak

memorial.com.tr

   

   

   


Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)