06-22-2018, 10:36 PM
Ağız Kokusunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir? Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Eğer dişlerinizde ya da midenizde bir probleminiz yoksa ve lokmalarınızı iyi çiğnemiyorsanız veya şeker tüketiyorsanız her an ağız kokusu sorunu yaşayabilirsiniz
Ağız kokusunun sebebi ölü bakterilerin atık maddesi olan ve volatile sülfür adı verilen bir gazdır. Nefeste oluşan kötü koku büyük oranda Ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir infeksiyon, ilerlemiş bir dişeti hastalığı ya da sadece Ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olurlar.
Kokuya sebep olan diğer sistemik problemler ise: Tonsilit, akciğer iltihabı, sinüzit, şeker hastalığı (aseton kokusu), mide bağırsak hastalıkları, böbrek yetmezliği (balıksı koku), karaciğer ve ****bolizma bozukluklarıdır.
Ağız kokusunun öncelikle sebebi teşhis edilmeli ve buna göre tedavisi yapılmalıdır. Ağız içi kaynaklı kokularda yapılması gerekenler ise
* Tüm çürükler tedavi edilmeli
* Diş eti hastalığı tedavi edilmeli. Cepler ve diş taşları önlenmelidir
* Gömük ve yarı gömük 20 yaş dişleri çekilmelidir
Tüm bunların dışında Ağız kokusunu önlemek için
* Her öğünden sonra dişlerinizi 3 dk fırçalayınız ve günde bir kez diş ipi kullanınız.
* Diş fırçanızı kuru ve temiz bir yerde muhafaza ediniz ve kullandıktan sonra iyice yıkayınız.
* Dil çok girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. bitkiler hakkında detaylı bilgiler isterseniz bitkiblog sitesine bakabilirsiniz.. Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir. Eğer fırça ile bu yüzeyi fırçalamaktan rahatsız oluyorsanız temiz bir plastik kaşık kullanarak dili kökünden ucuna kadar sıyırarak temizleyiniz.
Ayrıca dilinizi rahat ve düzgün bir şekilde temizleyebilmek için piyasada bulunan dil fırçaları ve dil kazıyıcıları size çok yardımcı olacaklardır.
* Nane şekeri,ağız spreyleri yada gargaralar Ağız kokusunu önlemez sadece kısa bir süre (5-7 dk) önler
* Ağız kokusunu önlemek için %50 su ve %50 hidrojen peroksit'den hazırlayacağınız bir gargara olumlu etki yaratabilir.
* Gıda kaynaklı (sarımsak ,soğan,alkol vb) kokularda ise ertesi sabah aç karnına içilen bir bardak soğuk süt kokuyu belirgin miktarda azaltır.
Ağız kokusunun önlenmesi
Ağız kokusu sorunu en çok gün içinde öğün atlama nedeniyle uzun süreli açlık durumlarında ortaya çıkar. Ağız kokusunu önlemek için uygulanacak basit önlemlerle, bu sorun önemli bir sıkıntı olmaktan çıkar. Diş Hekimi Alper Çıldır, ağız kokusuna karşı ağız ve diş bakım önerilerinde bulundu:
YEMEKLERİ ÇİĞNEMELİSİNİZ
Lokmaların iyi çiğnenmesi, yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışmasını ve ağızda yemek parçası kalma olasılığını düşürür. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur. Bu nedenle her öğün bu yeme kuralına özellikle dikkat edilmesi çok önemlidir. Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için hazinedir. Basit şekerler diş çürüklerine neden olur. Bu nedenle bu tür atıştırmalıklardan uzak durmak gerekir.
SİGARA ÇOK ZARARLI
Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusuna neden olur. Diğer bir ağız kokusu nedeni olan dişeti hastalıklarına da zemin hazırlar. Sinüzit de, geceleri ağızdan nefes almaya neden olur. Bu boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı kokuyu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burun tıkalı uyunmamalı.
Peynir ve tarçının etkisi
Yemek sonrası ağız içerisindeki asidik ortamı bazik hale çevirecek peynir gibi ürünler tüketilmelidir. Bu hem ağız kokusunun hem de çürük oluşumun önlenmesinde önemli rol oynar. İçecekler ve uygun yiyeceklerde tarçın kullanmak da ağız kokusunu gidermede yardımcı olur. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadele eder. Tarçın, ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü yollarından biridir. Sakız da tükürük salgısını artırmaya yardımcı olur. Tarçınlı sakızlar tükürük salgısını artırarak ağız temizliğine yardım eder.
Günde en az 2 litre su için
Özellikle yaşla birlikte artan vücut kuruması, genel sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bol su tüketimi, vücuda birçok yararıyla birlikte dilin kurumasını da önleyerek, ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silahtır. Bu nedenle günlük su tüketimine özen gösterin. Günde yaklaşık 2,5 - 3 litre su içmek onlarca diğer yararının yanında dilin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli ölçüde yararı olacaktır.
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca